img_1170

Du gætter aldrig, hvorfor hønsekødssuppe er SÅ godt for dig når du er syg

Eller gør du?

Hjælp! – Jeg er syg, stod der skrevet i min datters øjne…

– hun havde faktisk været hjemme fra skole 3 uger, med forkølelse, let feber, hoste, rigtig rigtig meget hoste og til sidst måtte vi lige en tur forbi lægen, han konstaterede – kold lungebetændelse.

Og ja, Staten Serum Institut fortæller at der faktisk en hel epidemi igang med kold lungebetændelse lige nu.

Så blev det mandag morgen – Vi eeeeelsker mandag morgener, ik?

Nå ja, altså vi kom da igang, datteren blev sendt afsted i skole, med liiidt dårlig samvittighed, hun var stadig ikke helt på toppen men hun ville gerne selv afsted.

Jeg selv mødte ind på klinikken, mødte en kollega jeg stod og sludrede lidt med. Da hun hørte om min datter sagde hun noget klogt.

Ja det er lige før jeg vil kalde hende en klog kone, ja for hun er da en del ældr…eller altså lad os bare sige at hun har noget mere erfaring i livet end mig.

Vidste du at et gammelt råd mod lungebetændelse hedder sig, at hønsekødssuppe skulle være godt? sagde hun så.

Ehhh nej, det vidste jeg ikke, men jeg ved da at min datter er ret så vild med suppe.

Og jo, altså jeg synes da også selv at suppe eller i det hele taget noget varmt der er nemt at få ned, er rigtig dejligt når jeg er syg og har mistet appetitten…

Men hvorfor hønsekødssuppe? – det gik jeg og spekulerede på, så jeg måtte igang med at nørde lidt.

Du skal nok få svaret lige om lidt…

Jeg må vist hellere også indskyde at det jo skal være suppe på den gode gammeldaws facon, du ved med hjemmelavet bouillon og det hele, på en kylling af god kvalitet. Og så vil jeg love dig at det er rimelig overskueligt at lave og så smager det himmelsk ♡

Min variant af bouillon får du også lidt længere nede ↓↓↓

Svaret jeg lovede dig kommer nu, parat?

For det første får du tilført forskellige mineraler som magnesium, calcium, fosfor, kalium, de styrker dit immunforsvar og det har du jo brug for hvis du er syg.

– ikke nok med det, men så bliver det kollagen som knoglerne indeholder, til gelatine når du koger suppe på knoglerne…

Og hvad er der så SÅ godt ved det?

Jo, gelatine indeholder aminosyrerne glycin og prolin, de aminosyrer virker antiinflammatoriske, helende, blodsukkerregulerende og stressreducerende.

Ydermere så virker gelatine helende på dit tarmsystem og styrker derved nærringsoptaget. Tarmsystemet kan jo netop være belastet af sygdom, stress eller usund kost og som den nyeste forskning viser er det jo netop meget essentielt for vores generelle sundhed og velbefindende at vores tarme virker optimalt.

De aminosyrer som netop er med til at styrke os, er ikke nemme at få fra dyrets kød og derfor kan jeg da kun opfordre dig til at sætte suppegryden over  ♡

Årstiderne på Krogerup ligger lige ved siden af hvor jeg bor og de har en skøn lille gårdbutik. Vupti vupti så fik jeg hentet mig en lækker kylling, en af dem jeg regner med ikke er udpint. Lidt rodfrugter røg der også i kurven.

Kyllingen lavede jeg i ovnen, vi spiste den samme aften, pillede derefter de sidste kød fra og smed skroget i en stor suppegryde.

Jeg l´kiggede i køleskabet hvad jeg kunne supplere rodfrugterne med og det blev til følgende “opskrift”

INGREDIENSER:

  • 1 kyllingeskrog + stegeskyen fra ovnen
  • 2 gulerødder
  • 1/3 knodselleri
  • 5 fed hvidløg
  • 2 porrer
  • 1 stort løg
  • 1 pastinak
  • 1 chili
  • 1 bdt. koriander
  • 3 spsk. hvidvinseddike (du kan også bare bruge hvidvin, æblecidereddike eller noget i den dur)
  • 3 spsk. salt (fx. himalaya eller andet salt af god kvalitet)
  • 2,5-3 l. vand

Alle grøntsager hakkede jeg i grove tern og op i gryden. Det stod på komfuret natten over, ca. 8 timer og simrede ved meget svag varme. Du kan også bare lade det stå og simre en 4-5 timer.

Om morgenen siede jeg alle ingredienserne fra og hældte bouillonen på glasflasker og lod det afkøle inden det kom på køl.

Det smager godt nok skønt at have hjemmelavet bouillon istedet for en lille terning fra Knorr.

Senere på dagen lavede jeg så kyllingesuppe på bouillonen, jeg kiggede i køleskabet og det blev til følgende:

  • Resten af kyllingen fra dagen før
  • Lidt fintsnittet hvidkål
  • 1 chili
  • 1/3 finthakket sqaush
  • 1 finthakket gulerod

du kan selv tilsætte dine favoritter.

Tilbage til de gamle dyder, det da ikke så slemt endda ♡

Håber du ligesom jeg er blevet inspireret til at sætte suppegryden over.

God fornøjelse og god appetit ♡